Introductie

Dit is het verhaal van Marco Polo, een verhaal over een verre reis in de 13e eeuw. Marco Polo vertrok als jongen van 17 uit zijn geboortestad Venetië om de heerser van het grote Mongoolse rijk, Kublai Khan, in het verre Oosten een brief van de Paus te brengen. Hij reisde over land, met karavanen over de zijderoute, de lange gevaarlijke route over bergen en door woestijnen naar Cathay, het land dat nu China heet. Daar reisde hij in dienst van Kublai Khan door het hele rijk en zag veel dingen waarover hij zich verbaasde en die grote indruk op hem maakten. Na 25 jaar in het verre oosten keerde hij terug in Venetië.

Weer jaren later werd Marco in een zeeslag gevangen genoemen en kwam hij in de gevangenis terecht. Hij deelde daar een cel met Rustichello van Pisa, een schrijver. Marco vertelde wat hij allemaal had beleefd en gezien tijdens zijn verre reizen en Rustichello schreef alles op. Het werd een boek, Il Milione, een boeiend boek, dat veel werd overgeschreven (boekdrukkunst bestond nog niet), in verschillende talen, omdat veel mensen het zo mooi en spannend vonden. De Europeanen hadden nog nooit eerder over het verre Oosten te horen gekregen van iemand die het echt zelf had gezien. Ze konden nauwelijks geloven wat ze lazen over de vreemde gewoontes en de hoogstaande beschaving en de rijkdommen van die verre landen.

Zo werd Marco Polo een beroemde reiziger. Zijn verhaal was hier en daar wat in de war geraakt omdat het niet altijd duidelijk was wat Marco Polo zelf had gezien en wat verhalen waren die hij van andere reizigers had gehoord. Bovendien was het verhaal op het laatst erg vaak overgeschreven, waarbij stukjes werden toegevoegd of weggelaten. Maar het meeste wat je hier leest is dus, meer dan 600 jaar geleden, echt gebeurd.......